AMSTERDAM - Canadese wetenschappers hebben het kapsel onthuld van een 2000 jaar oude mummie uit Egypte. 

De vrouwelijke mummie die vlakbij de piramide van Amenemhat III in Hawara werd opgegraven, had lang donker haar dat op een ingenieuze manier in een knotje op haar achterhoofd was gevlochten(zie foto).

Waarschijnlijk was dit kapsel 2000 jaar geleden erg populair in het oude Egypte. Dat verklaarden wetenschappers bij de presentatie van het gereconstrueerde gezicht van de mummie in het Redpath Museum aan de Canadese McGill Universiteit.

Kruin

Het kapsel van de vrouw werd gereconstrueerd met behulp van een CT-scan waarbij - door de zwachtels van haar gemummificeerde lichaam heen – haar haardos in kaart werd gebracht. De wetenschappers baseerden zich ook op eerdere onderzoeken naar de kapsels van oude Egyptenaren.

“De haarstijl van de mummie is opmerkelijk”, schreef hoofdonderzoeker Andrew Wade in een eerder gepubliceerd onderzoek naar de mummie in het wetenschappelijk tijdschrift RSNA Radiographics. “Haar lange haar was over het midden van haar schedel naar achter gevlochten en in een soort knotje op de kruin van haar hoofd gebonden.”

Overwaaien

De wetenschappers vermoeden dat het kapsel was geïnspireerd op de haarstijl van de Romeinse keizerin Faustina de Oudere, de vrouw van keizer Antoninus Pius. Het oude Egypte stond 2000 jaar geleden onder controle van het Romeinse rijk, waardoor sommige Romeinse gewoontes overwaaiden.

De mummie met het bijzondere kapsel werd tegelijkertijd gepresenteerd met nog twee reconstructies. Ook een jonge, kale man en een oudere man met grijs haar uit het oude Egypte kregen van de Canadese wetenschappers een gezicht.