'Soorten sterven langzamer uit dan gedacht'

AMSTERDAM - Jaarlijks sterft geen 5, maar ongeveer 1 procent van de op aarde levende soorten uit.

Dat schrijven Britse en Australische onderzoekers in een overzichtsartikel in Science.

De laatste jaren doen er verontrustende verhalen de ronde over de biodiversiteit op aarde. Soorten zouden in rap tempo uitsterven vanwege de opwarming van het klimaat en de vernietiging van natuurgebieden zoals het tropisch regenwoud.

Omdat er bovendien nog maar weinig biologen actief zijn die zich bezighouden met het beschrijven van soorten, zouden veel soorten sterven voor we ze ooit een naam hebben gegeven.

Minder pessimistisch

De Britten en Australiërs zijn hier veel minder pessimistisch over. Ze baseren zich op verschillende recent uitgevoerde analyses van soortenrijkdom en het uitsterven van soorten. Allereerst lijken er minder soorten te zijn dan vaak wordt verondersteld, waardoor het minder tijd kost om ze allemaal te beschrijven.

Ze stellen het totaal aantal soorten, bacteriën uitgesloten, van 100 miljoen bij naar 2 tot 8 miljoen. Vooral het aantal diepzeewezens zou zijn overschat. Op dit moment zijn er in totaal 1,9 miljoen soorten beschreven, maar daar zitten volgens de onderzoekers zo'n 400.000 dubbelen tussen.

Ook zijn ze van mening dat er per decennium geen 5, maar 1 procent van dit totale aantal soorten verdwijnt. Dit komt onder meer door succesvolle natuurbeschermingsprojecten en doordat een redelijk aantal soorten tegen de verwachting in ook in landbouwgebieden en stedelijke gebieden blijkt te overleven.

Taxonomen

Pessimistische biologen vrezen dat er niet genoeg taxonomen zijn om de soorten in kaart te brengen voor het te laat is. Ook dat valt volgens deze onderzoekers mee: in Westerse landen zijn er niet veel taxonomen meer, maar in de ontwikkelende landen, met relatief veel ruige natuur, is hun aantal groeiende.

Wat de onderzoekers betreft gaat het prima lukken om in dit decennium vrijwel alle soorten te beschrijven. Voor een half miljard tot een miljard dollar per jaar extra zou de klus zelfs in 50 jaar al geklaard kunnen zijn.

Desondanks sluiten de onderzoekers af met een minder geruststellende mededeling: op dit moment valt het nog mee, maar zodra de nog altijd toenemende CO2-uitstoot de temperatuur 2 graden heeft opgekrikt, zullen soorten bij bosjes verdwijnen, waarschuwen ze.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie