Mestkevers gebruiken Melkweg voor oriëntatie

AMSTERDAM - Mestkevers gebruiken de overgang tussen donker en licht van de Melkweg om hun mestballetjes in een rechte lijn te rollen.

Dat schrijven onderzoekers van een Zweedse en Zuid-Afrikaanse universiteit donderdag in het tijdschrift Current Biology.

Er was al bekend dat deze wijd verbreide keversoort de zon, de maan en gepolariseerd licht gebruikt om zich te oriënteren, maar, vroegen de wetenschappers zich af, hoe kan het dan dat de kever zijn balletjes ook recht blijft rollen als er 's nachts geen maan is?

Om dit uit te vinden, plaatsten de biologen de kevers in een onderzoeksopstelling in het planetarium van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg waar ze de nachtelijke hemel nabootsten.

Als er een maan zichtbaar was, dan konden de dieren zich het best oriënteren: de tijd waarin ze hun mestballetjes rolden en de rand van de testopstelling bereikten was dan het kortst. Het verschil met een maanloze hemel waarbij de Melkweg wel zichtbaar was, was echter nihil.

Zonder maan of Melkweg deden de diertjes er het langst over om de arena uit te komen, iets wat ook duidelijk te zien was aan de vele omzwervingen die ze dan maakten met hun mestballen.

Helder

Ook bekeken de onderzoekers of de ogen van de kevers het verschil zouden zien tussen een heldere sterrennacht, 18 individuele sterren en de lichte band die de Melkweg 's nachts aan de hemel vormt.

Er zat wel wat verschil tussen, de heldere sterrennacht zorgde voor de snelste tijden, maar het gros van de sterren is niet lichtsterk genoeg om te kunnen onderscheiden met de kleine facetogen van de kevers.

Hieruit blijkt dat de dieren genoeg hebben aan de overgang tussen het licht en donker van de Melkwegband aan de donkere hemel om zicht te oriënteren.

Richting

Voor een mestkever is het niet erg belangrijk in welke richting hij gaat, als het maar in één richting is. Dit in verband met concurrentie: als het dier in één richting de mestbal rolt, dan is de kans het kleinst dat hij een andere kever tegenkomt die de bal kan stelen.

De bolletjes mest van de mestkever zijn kraamkamers voor de larven van de diertjes. Maar het verplaatsen van de mestbolletjes is ook belangrijk bij het verdelen van mest in de omgeving en helpt op die manier ook mee met het verspreiden van zaden en voedingsstoffen in de omgeving van de mest.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie