Aanlokkelijke lichaamsgeur is na te maken

AMSTERDAM -  De lichaamsgeur die ons helpt bij partnerkeuze is kunstmatig na te maken en te versterken met een experimenteel parfum.

Dat schrijven Duitse en Zweedse onderzoekers in Proceedings of the Royal Society B.

Lichaamsgeur verraadt hoe de genen van ons afweersysteem eruit zien. Ons afweersysteem gebruikt MHC-moleculen, dat zijn voelsprieten op cellen, gemaakt om schadelijke bacteriën te herkennen.

Een grote variatie aan MHC-moleculen en de daarbij behorende genen, zorgt voor herkenning van veel soorten bacteriën en dus de beste weerstand.

T-shirts

Een inmiddels beroemd onderzoek met sterkgeurende T-shirts toonde aan dat vrouwen de lichaamsgeur prefereren van mannen met MHC-genen die tegenovergesteld zijn aan hun eigen MHC-genen. De waaier van MHC-genen die de twee partners samen hebben, vergroot de kans op nageslacht dat goed bestand is tegen infecties. Mannen kiezen op dezelfde manier.

In dit nieuwe experiment bleek dat die MHC-gerelateerde lichaamsgeur kunstmatig na te maken en te versterken is.

Er deden 25 vrouwelijke studenten mee uit Hamburg en Kiel. Ze moesten zich douchen en een nacht in een schoon t-shirt slapen, om natuurlijkgeurende oksels te produceren. Vervolgens moesten ze één oksel insmeren met een experimenteel parfum uit een neutraal uitziend flesje. Onder de andere oksel smeerden ze een tweede experimenteel parfum. De parfums bevatten synthetische MHC-moleculen die de proefpersoon eigen waren, of juist niet.

Daarna werden de vrouwen gevraagd aan hun oksels te ruiken en te bepalen welke oksel ze vonden ruiken ‘als zichzelf’ of ‘als hoe ze graag zouden willen ruiken’. Ze bleken een voorkeur te hebben voor het parfum met MHC-moleculen die erg leken op die van henzelf. Het parfum dus dat hun eigen lichaamsgeur versterkte.

MRI-scanner

Ook werden de proefpersonen in een MRI-scanner gelegd en kregen ze dezelfde parfums te ruiken. Bij de synthetische geur die leek op hun eigen lichaamsgeur, werden gebieden actief middenvoor in de hersenen. Deze hersengebieden zijn onder andere betrokken bij zelfrepresentatie. Bij de geur die niet leek op hun eigen geur, lichtten deze hersengebieden veel zwakker op.

Dit opent de toekomst naar een op maat gesneden parfum waarmee een evolutionair verantwoorde partner gelokt kan worden, fantaseren de onderzoekers.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie