Nog maar één neusaap over in Apenheul

AMSTERDAM - Door het overlijden van een neusaap is er in de Apenheul nog maar één neusaap over. 

Neusapen leven normaal in haremgroepen. Het park bekijkt daarom wat er met de laatste neusaap moet gebeuren. De Apenheul is volgens eigen zeggen de enige dierentuin in Europa die neusapen huisvest.

In het wild komen neusapen alleen voor op Borneo. De Apenheul kreeg in 2011 drie neusapen uit Singapore. De eerste overleed in de zomer van vorig jaar op 12-jarige leeftijd aan hartfalen. Maandag volgde een 11-jarige soortgenoot. Alles wijst er volgens het park op dat hij leed aan leverfalen.

"Het lijkt er niet op dat wij er iets aan hadden kunnen doen, we zijn compleet verrast door het overlijden", zegt een woordvoerder. In het wild worden neusapen volgens haar 15 tot 25 jaar.

Onderzoek

De gezondheid van de neusaap, Julau, kwakkelde al een week. "Hij at slecht ongeacht het lekkers dat de dierverzorgers hem voorschotelden." De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt het lichaam.

Voor de laatste aap, van ongeveer 11 jaar oud, liggen verschillende opties open.

"Er kan tijdelijk een ander dier overkomen, we kunnen het dier als dat gaat alleen laten leven en misschien kan er op termijn definitief nog een neusaap van de dierentuin in Singapore overkomen. De dierentuin kan ook besluiten de aap terug te nemen omdat die nog altijd hun eigendom is."

De Apenheul is momenteel gesloten vanwege de winter en gaat 25 maart weer open.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie