Nieuw bedrijf wil asteroïden ontginnen

AMSTERDAM - Een nieuw Amerikaans bedrijf is van plan metalen en andere grondstoffen in asteroïden te delven.

Deep Space Industries wil een vloot van ruimteschepen het heelal in sturen. Het bedrijf hoopt hiermee de financiering voor de ruimtevaart veilig te stellen, aldus de CEO van Deep Space Industries tegen persbureau AFP.

"De delving van metalen en brandstoffen van asteroïden kan zorgen voor een uitbreiding van de ruimte-industrie", zegt David Gump. Hij stelt dat er ieder jaar meer dan 900 nieuwe asteroïden worden ontdekt vlakbij de aarde. Velen hiervan zouden stoffen bevatten, zoals methaan, dat gebruikt kan worden als brandstof, en metalen zoals nikkel.

Het bedrijf wil in 2015 de eerste ruimteschepen op onderzoek uit sturen en verwacht in 2019 of 2020 stoffen te kunnen gaan verkopen.

Sceptisch

In 2012 kondigde een ander Amerikaans bedrijf, Planetary Resources, al aan asteroïden te willen ontginnen. Wetenschappers zijn sceptisch over de mogelijkheid om in afzienbare tijd op commerciële basis grondstoffen te delven in de ruimte.

Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, hebben eveneens verklaard van plan te zijn om met een robotruimteschip op een asteroïde te landen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie