'Passief facebooken wekt jaloerse gevoelens op'

AMSTERDAM - Gebruikers die wel meelezen maar weinig updaten op sociale media, hebben het meest last van jaloerse gevoelens.

Dat beschrijven Duitse wetenschappers in een artikel dat ze binnenkort presenteren op het 11de Internationale Tagung Wirtschaftsinformatik.

De Duitsers ondervroegen 357 jonge vrijwilligers over hun facebookgedrag en de gevoelens die ze bij hun laatste gebruik hadden.

Het bleek dat 36,9 procent van de jongeren een negatieve associatie hadden bij de laatste keer, tegenover 43,8 procent positief. De rest was neutraal.

Negatieve gevoelens

Gevraagd naar de oorzaak van hun negatieve gevoelens, bleek dat bij 29,6 procent jaloezie te zijn, op afstand gevolgd door een gebrek aan aandacht en eenzaamheid. De jaloezie werd vooral aangewakkerd door updates over vakanties en vrijetijdsbesteding, gevolgd door het aanschouwen van sociale interacties en succesverhalen.

Toen de wetenschappers het type gebruiker gingen linken aan de gevoelens, bleken vooral passieve gebruikers last te hebben van jaloezie. Zij spiegelen zich aan de succesverhalen, zonder zelf iets terug te krijgen. Actieve gebruikers zijn over het algemeen positiever.

De Duitsers geven geen advies of het voor de passieven nu beter is om zelf ook los te gaan op het sociale platform of zich juist volledig terug te trekken van Facebook.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie