Pinguïns met camera's filmen jacht

AMSTERDAM - Adéliepinguïns met camera's op hun rug hebben uren aan waardevolle filmbeelden van de jacht geschoten.

Japanse poolonderzoekers publiceren hun bevindingen maandag in PNAS.

Het is notoir moeilijk om erachter te komen wat er precies gebeurt als dieren op jacht gaan. Zeker onder water en op de zuidpool is het lang moeilijk geweest om directe beelden van de jacht te krijgen.

De Japanners bonden kleine camera's en versnellingsmeters op de ruggen van 14 Adéliepinguïns. Elke camera filmde 85 minuten lang, terwijl de vogels onder water hun maaltje bij elkaar jaagden.

In de films is te zien dat de pinguïns enorm snel kunnen eten. Bij het vangen van krill, dat zijn kleine kreeftjes, slikten de dieren er soms twee per seconde weg.

Versnelling

Het vangen zelf gaat gepaard met een versnelling van de kop, die gemeten werd door de versnellingsmeter. Bij sommige duiken werden op deze manier ruim 200 gevangen garnaaltjes gedetecteerd.

In zwermen krill vingen de vogels sneller en meer garnalen dan daarbuiten. Het aantal gevangen visjes bleef wel min of meer gelijk gedurende een duik.

De biologen waren deels verrast door de bevindingen en stellen daarom ook dat dit soort metingen een goede aanvulling kunnen zijn op normaal dieetonderzoek, zoals het bekijken van maaginhoud.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie