Dwangmatige internetter lijkt minder betrouwbaar

AMSTERDAM - Elke keer dat iemand slaap mist door het niet kunt stoppen met internetten, interpreteert diens partner dat als een teken van weinig zelfcontrole. 

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat mensen met weinig zelfcontrole eerder tekenen van internetverslaving vertoonden. Dit laat zien dat kijken naar dit soort 'compulsief internetgebruik' een goede manier is om zelfcontrole af te kunnen leiden.

De resultaten laten zien hoe en waarom compulsief internetgebruik schadelijk is voor relaties.

Om een betrouwbare relatiepartner te zijn hebben mensen zelfcontrole nodig. Zelfcontrole is het vermogen om eigen gedachtes, gevoelens en gedrag te veranderen zodat doelen kunnen worden bereikt en men zich aan verwachtingen van de omgeving kan houden.

Mensen leiden het niveau van iemands zelfcontrole af aan gedragssignalen. Deze waarneming beïnvloedt hoeveel ze de ander vertrouwen

De VU-onderzoekers keken of een meer of mindere mate van compulsief internetgebruik - het gebrek aan controle over het eigen internetgedrag - zulke gedragssignalen afgeeft. Zij onderzochten dit door de mate van compulsief internetgebruik in een beschrijving van een onbekend persoon te manipuleren.

Compulsief

Linda Muusses: "Deelnemers die de beschrijving lazen van een compulsieve internetgebruiker, dachten dat de onbekende minder zelfcontrole had dan deelnemers die de beschrijving lazen van een niet-compulsieve internetgebruiker. Dit oordeel zorgde ervoor dat ze de onbekende persoon minder vertrouwden."

In een studie waarbij ze drie jaar achter elkaar metingen namen bij getrouwde stellen vonden de onderzoekers dat dezelfde resultaten golden voor mensen in een relatie en dat de effecten aanhielden op de lange termijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in Communication Research.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie