'Zelfhulpboeken verlichten depressie'

BAARN - Zelfhulpboeken voorschrijven is een effectieve behandeling tegen depressies, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Glasgow.

Ze helpen patiënten beter omgaan met hun klachten. Meer dan 200 mensen met een depressie namen deel aan het onderzoek. De helft gebruikte al antidepressiva.

Een deel van de patiënten kreeg de gebruikelijke behandeling via de huisarts. De andere deelnemers ontvingen zelfhulpboeken over het omgaan met bepaalde aspecten van een depressie, assertiviteit en slaapproblemen. Daarnaast hadden ze drie keer contact met een hulpverlener die toelichtte hoe ze de boeken moesten gebruiken.

Na vier maanden bleken de patiënten die de zelfhulpboeken gebruikten minder last te hebben van depressieve gevoelens dan de patiënten die de gebruikelijke zorg van de huisarts kregen. Ook een jaar later hadden ze nog steeds minder last van hun depressie.

Gemotiveerd

Volgens onderzoeksleider Christopher Williams zorgden de sessies met een hulpverlener ervoor dat deelnemers gemotiveerd bleven. Voor deze hulp hebben patiënten geen doorverwijzing naar een specialist nodig, wat de druk op de wachtlijst verlicht.

In Schotland worden de zelfhulpboeken nu gebruikt in combinatie met telefonische assistentie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie