Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wortel

Groenten en fruit eten maakt mensen optimistisch

BAARN - Mensen die veel groenten en fruit eten, zijn optimistischer over de toekomst. Dat suggereert nieuw onderzoek.

Wetenschappers van Harvard School of Public Health hebben ontdekt dat optimistische mensen een hoger carotenoïdegehalte in hun bloed hebben. Dat is een stof die het lichaam uit planten haalt.

Een bekende carotenoïde is bètacaroteen, een kleurstof die veel in oranje groenten, groene bladgroenten en fruit zit. Uit eerdere studies bleek al dat een hoog antioxidantengehalte, waar carotenoïden een vorm van zijn, kan wijzen op een goede gezondheid.

Antioxidanten gaan de productie van vrije radicalen tegen, die cellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ziektes. "Nu blijkt ook dat optimisten een hoger gehalte van carotenoïde in hun bloed hebben, bijvoorbeeld het belangrijke bètacaroteen", aldus hoofdonderzoeker Julia Boehm.

Graad van optimisme

Voor het onderzoek bestudeerde het team de gegevens van bijna 1000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 25 en 74 jaar. Van de deelnemers werd het bloed onderzocht. Daarnaast werd ze gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun levenshouding. Op die manier werd hun graad van optimisme bepaald.

De deelnemers met een hoger carotenoïdegehalte in hun bloed bleken optimistischer dan de mensen die een lager gehalte van carotenoïde in hun bloed hadden. De wetenschappers denken dat de inname van groenten en fruit hier deels verantwoordelijk voor is.

De onderzoekers stelden ook vast dat mensen die dagelijks twee of minder porties groenten en fruit aten duidelijk minder optimistisch waren dan de deelnemers die er dagelijks drie of meer aten. Volgens de onderzoekers kan het deels verklaard worden door het feit dat optimisten de neiging hebben om gezondere gewoontes aan te nemen.

Aanbevolen artikelen