'Verbinding Rode en Dode Zee mogelijk'

JERUZALEM - Het is mogelijk om de Rode Zee te gebruiken om de krimpende Dode Zee bij te vullen.

Dat zegt de Wereldbank na jarenlang onderzoek op verzoek van landen rondom de Dode Zee.

Het idee om de twee wateren aan elkaar te koppelen is al meer dan een eeuw oud. Het plan staat echter opnieuw op de agenda, omdat de Dode Zee inmiddels met meer dan een meter per jaar slinkt.

Volgens de Wereldbank is een ondergrondse pijplijn de beste manier om de Dode Zee wat nieuw leven in te blazen. De Rode Zee, die het water moet leveren, ligt ongeveer 180 kilometer verderop.

De Dode Zee, het laagste punt op aarde, grenst aan Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Het is eigenlijk een meer en een geliefde toeristenplek waar badgasten op het water blijven drijven door het hoge zoutgehalte.

Milieugroepen zijn overigens fel tegen het plan. Het Rode Zeewater zou het milieu van de Dode Zee kunnen veranderen. Het zoute zeewater zou bovendien zoetwaterbronnen in het gebied tussen de twee wateren kunnen vervuilen. De Wereldbank denkt echter dat die effecten kunnen worden verzacht.

De belangrijkste bron van water voor de Dode Zee is de rivier de Jordaan, maar door de groeiende bevolking is daar zo veel water van afgetapt dat die niet genoeg water meer levert.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie