Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
melkfles

Neurologen komen met melkgrap om probleem aan te kaarten

AMSTERDAM - Britse neurologen gebruiken vreemd verband om probleem in de wetenschap aan te kaarten.
Door NU.nl/Stephan van Duin

Zij schrijven dat maandag in Practical Neurology.

De neurologen reageren met hun bevinding op een recente publicatie die een verband legde tussen de consumptie van chocola en het winnen van Nobelprijzen. De flavonoïden uit de chocola zouden zorgen voor betere hersenen.

Ze zeggen dat ook al is er een verband, of correlatie, tussen twee zaken, dan wil dat nog niet zeggen dat er ook een oorzakelijk of causaal verband is. De Britten gebruiken het als grap bedoelde artikel om een veelvoorkomend probleem in de wetenschap aan de kaak te stellen, namelijk dat niet-bewezen verbanden wel vaak als oorzakelijk worden opgevat.

Reactie

De keus voor het verband tussen melk en de belangrijke wetenschapsprijs komt als een reactie op het chocoladeonderzoek. Melk vertoont namelijk een sterker verband met de Nobelprijs dan chocola. Via deze luchtige publicatie met serieuze ondertoon proberen ze het verschil tussen correlatie en causatie op een humoristische wijze duidelijk te maken.

Het verband is wel echt, maar het punt van de neurologen is dat er veel factoren te vinden zijn die dit verband kunnen verklaren. Melk wordt bijvoorbeeld vaak gedronken in Westerse landen, en daar is het onderwijssysteem over het algemeen goed. Er is dan dus wel een gewoon, maar geen oorzakelijk verband tussen melk drinken en het winnen van de prijs.


Lees meer over:

Nobelprijzenmelk

Aanbevolen artikelen