AMSTERDAM – De inwoners van de Romeinse stad Pompeï konden ook in hoger gelegen huizen gebruik maken van toiletten, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Verticale buizen in Pompeï die leiden naar de bovenverdiepingen van ruïnes suggereren dat de stad een relatief geavanceerd rioleringssysteem had.

Door de buizenstelsels konden de inwoners van de stad waarschijnlijk de ontlasting afvoeren uit toiletten in hoger gelegen woningen.

Dat hebben archeologen van de Universiteit van Missouri verklaard op een bijeenkomst van het Archeological Institute of America in Seattle.

Vergaan

De wetenschappers brachten alle overblijfselen van toiletten in kaart in Pompeï. Ze ontdekten dat er slechts in 43 procent van alle gebouwen een plek op de begane grond was waar de bewoners hun behoefte konden doen.

In de overige ruïnes werden geen toiletten gevonden. Wel stuitten de wetenschappers daar op verticale buizenstelsels. De meeste van die buizen (286) leidden naar bovenverdiepingen die inmiddels waren vergaan. Maar in sommige gevallen bleken de buizen nog aangesloten op de ruïnes van toiletten in bovenwoningen.

"We hebben 23 toiletten gevonden op een eerste verdieping die nog verbonden waren met verticale pijpen", verklaart hoofdonderzoekster Kate Trusler op nieuwssite LiveScience.

Darmparasieten

In de verticale buizenstelsels zijn door andere onderzoekers al eerder sporen van ontlasting en darmparasieten aangetroffen.

Volgens Trusler schetst het geavanceerde rioleringssysteem in Pompeï een goed beeld van de stedelijke ontwikkeling in de Romeinse tijd. De bovenverdiepingen met toiletten bevinden zich vooral in ruïnes waarin vermoedelijk winkels waren gevestigd.

"De sanitaire voorzieningen vertellen ons veel over wat mensen deden op de verdiepingen boven de kleine winkels", aldus de archeologe. "Waarschijnlijk woonden ze er."