Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Highlighter

'Markeren van tekst blijkt slechte studiemethode'

AMSTERDAM - Veelgebruikte studiemethodes zoals het markeren van stukken tekst en het herlezen van lesstof zijn nauwelijks effectief, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het highlighten of onderstrepen van belangrijke zinnen in een tekst leidt niet tot een beter begrip, maar tot focus op individuele feiten. Daardoor worden de grote verbanden van een verhaal minder goed begrepen.

Dat schrijven wetenschappers van Kent State University in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science in the Public Interest.

Herlezen

De psychologen onderzochten de effectiviteit van tien populaire studiemethodes door honderden eerdere wetenschappelijke publicaties over de verschillende leertechnieken te bestuderen. Hun revisie wijst uit dat veel studenten een verkeerde strategie gebruiken om lesmateriaal tot zich te nemen.

Niet alleen het markeren van teksten blijkt ineffectief. Ook het maken van samenvattingen en het meerdere malen achter elkaar lezen van lesstof zijn volgens de wetenschappers ‘van weinig nut’.

Zelfoverhoring - bijvoorbeeld door het maken van oefenvragen - en het spreiden van studiesessies over een langere periode leiden wel tot betere resultaten bij overhoringen, zo blijkt uit de studie.

Volgens de onderzoekers zouden veel studenten beter presteren als ze hun studiemethodes zouden afstemmen op de nieuwe bevindingen.

Geschokt

Zelf zijn de wetenschappers ook verbaasd over hun ontdekkingen. "Ik ben geschokt dat veel gebruikte studiestrategieën zoals het highlighten en herlezen van stukken tekst slechts minimale voordelen blijken te bieden", verklaart hoofdonderzoeker John Dunlosky op nieuwssite ScienceDaily.

De twee leertechnieken die worden gepropageerd in de studie zijn ook geen wondermiddelen, zo geeft Dunlosky toe. "Maar als ze goed worden uitgevoerd, kunnen ze wel leiden tot betekenisvolle verbeteringen in prestaties bij overhoringen, en ook bij andere taken in het dagelijks leven."


Lees meer over:

Psychologie

Aanbevolen artikelen