AMSTERDAM - Een nieuw ontwikkelde chip kan snel en goedkoop op basis van een klein beetje DNA in één keer het geslacht, de haarkleur, herkomst en verwantschap van een verdachte ophelderen.

Wetenschappers van onder meer de Erasmus Universiteit in Rotterdam presenteren de chip in het International Journal of Legal Medicine (pdf). 

De Identitas Version 1, is de eerste commercieel verkrijgbare chip die al deze eigenschappen in één test kan identificeren.

De chip bevat honderdduizenden stukjes DNA, zogeheten SNP's, die binden aan het DNA van het bij een verdachte afgenomen monster. Die stukjes DNA geven aanwijzingen over eigenschappen.

Test

Uit een test met monsters van personen waarvan de eigenschappen bekend waren bij de onderzoekers, bleek dat de chip redelijk presteert.

Europese en Oost-Aziatische oorsprong voorspelde de chip in 97 procent van de gevallen goed, bij Zuid-Aziatisch en Zuid-Amerikaanse oorsprong bleek dat minder.

Bruine ogen werden in 85 procent van de gevallen goed voorspeld, blauwe ogen in 70 procent van de gevallen. Bij bruin haar was het succespercentage 72 procent, bij blond haar 63 procent en bij rood haar 48 procent.

Vaatstra

Volgens de onderzoekers kan de chip gebruikt worden in zaken waarbij geen directe DNA-match wordt gevonden met een verdachte. Een bekend voorbeeld daarvan is de pas opgeloste moord op Marianne Vaatstra, die lange tijd vast zat.

Destijds is op basis van een vergelijkbare analyse min of meer uitgesloten dat een asielzoeker de dader zou zijn. De chip kan geen verdachten uitsluiten, omdat niet alle voorspellingen juist zijn. Wel kan deze het onderzoek in een stroomversnelling brengen door een bepaalde richting op te wijzen.

Ontwikkeling

Een volgende chip is al weer in ontwikkeling. De onderzoekers hopen daarmee ook sproeten, krulhaar, huidskleur en lichaamslengte te kunnen voorspellen.

De chip is het resultaat van een samenwerking tussen universiteiten en bedrijven, binnen het International Visible Trait Genetic (VisiGen) Consortium.