AMSTERDAM - Kunstmatige poep via een slang inbrengen in de darmen kan patiënten genezen van hardnekkige diarree.

De namaakpoep wordt gemaakt met bacteriën die in een kunstdarm gekweekt zijn. Dat schrijven Canadese onderzoekers van de Universiteit van Guelph vandaag in Microbiome.

De kunstmatige poep werd uitgeprobeerd bij twee bejaarde vrouwen met ernstige diarree, veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile. Medicijnen hielpen niet bij beide patiënten, de diarree kwam keer op keer terug. Maar met kunstpoep genazen beide vrouwen binnen drie dagen.

Clostridium

Clostridium is gevaarlijk voor mensen die door het gebruik van antibiotica tijdelijk geen normale, gezonde darmflora hebben. De clostridium-bacterie overwoekert hun darmen, produceert gif en veroorzaakt ernstige, moeilijk te behandelen diarree en buikpijn.

In uitzonderlijke gevallen krijgen patiënten een poeptransplantatie. Via een slangetje in de neus of anus wordt poep ingebracht van een gezonde, menselijke donor, meestal een familielid. De gezonde poep brengt de darmflora weer in balans en geneest zo bijna altijd de infectie.

Kunstmatige poep

Het inbrengen van kunstmatige poep blijkt nu ook te werken, al zal onderzoek met veel meer patiënten nodig zijn om te kijken of kunstpoep net zo goed helpt als echte poep.

De kunstmatige poep werd gemaakt uit de ontlasting van een gezonde vrouw. Onderzoekers haalden er alle bacteriën uit en kweekten die op in een bioreactor die de omstandigheden in een darm nabootst.

Daarna selecteerden ze 33 gewenste soorten bacteriën en kweekten die apart verder. Tot slot werden de bacteriesoorten gemengd in verhoudingen die lijken op die van een gezonde darmflora.

Bacteriën

Een half jaar na het experiment bleek een deel van de bacteriën uit de kunstpoep zich permanent genesteld te hebben in de darmen. De poep bevatte geen clostridium-bacteriën meer.

De onderzoekers denken dat een behandeling met kunstpoep psychisch minder belastend is voor patiënten en makkelijker geaccepteerd zal worden door artsen dan een transplantatie met echte poep.

Ook is kunstpoep volgens de onderzoekers handig omdat precies bekend is welke bacteriën er in zitten en omdat de samenstelling van namaakpoep makkelijk aangepast kan worden.

Virussen

Tot slot is kunstpoep vrij van virussen en andere ziekmakers. Echte poep kán zulke ziekmakers bevatten. Daarom worden poepdonoren uitgebreid getest voor transplantatie. Er zijn geen gevallen bekend van patiënten die een besmettelijke ziekte opliepen door een transplantatie met echte poep.