AMSTERDAM - Een verstoorde hormoonhuishouding van het hongerhormoon leptine zorgt ook voor vernauwde luchtwegen.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van het Columbia University Medical Center deze week in Cell Metabolism.

Mensen met een eetstoornis, of het nu obesitas of anorexia is, hebben vaker dan gemiddeld last van astma. Die observatie bracht de Amerikanen op het idee dat er een signaal moet zijn dat vetgehalte en de luchtwegen verbindt.

De belangrijkste kandidaat hiervoor is leptine. Dat is een hormoon dat uitgescheiden wordt door vetcellen, vanuit daar het bloed in komt om vervolgens in de hersenen het hongergevoel te reguleren.

Mensen met een eetstoornis hebben vaak een verstoorde leptinehuishouding, waardoor hun hongergevoel en zo calorie-inname in de war raakt.

Proefdieren

Om te onderzoeken of hun ingeving correct was, speelden de onderzoekers met leptineconcentraties in het bloed van proefdieren, in dit geval muizen. En wat bleek: een hoge leptineconcentratie zorgde daar voor het verwijden van de luchtpijp.

Als bij mensen met vetzucht of een andere eetstoornis de leptineconcentratie achterblijft, dan leidt dat dus niet alleen tot meer honger, maar ook tot een vernauwde luchtwegen en dus een hogere kans op astma.

Om astma te verminderen probeerden de onderzoekers een medicijn uit op de muizen dat de werking van leptine deels overneemt.

Dat leverde inderdaad minder astma-symptomen op bij de dieren. De Amerikanen hopen hetzelfde binnenkort bij mensen te bereiken.