AMSTERDAM - De muziek waar jongeren naar luisteren is een belangrijke voorspeller van crimineel gedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, dat in februari gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers onderzochten in een periode van vier jaar zo'n 300 Nederlandse jongeren. Uit de resultaten blijkt dat jongeren die op 12-jarige leeftijd naar alternatieve muzieksoorten luisteren, zoals hiphop, hardrock of hardhouse, vaker licht crimineel gedrag vertonen op latere leeftijd. Onder licht crimineel gedrag vallen zaken als winkeldiefstal, vandalisme of vechtpartijen.

Jongeren die liever naar top 40-muziek, klassieke muziek of jazz luisteren vertonen op latere leeftijd juist weinig of geen probleemgedrag.

Slaapkamer

Volgens het onderzoek staan kinderen nog onder veel supervisie van leraren en ouders, maar kunnen kinderen op hun slaapkamer naar de muziek luisteren waar ze zelf van houden, waardoor de muziekvoorkeur wordt ontwikkeld.

Vooral kinderen die van alternatieve muzieksoorten houden zoeken gelijkgestemden op. Vervolgens versterken en imiteren ze elkaars en normoverschrijdend gedrag.

Voorspeller

"We verwachtten eigenlijk dat probleemgedrag op jonge leeftijd de grootste voorspeller zou zijn voor probleemgedrag op latere leeftijd", aldus onderzoeker Tom ter Bogt.

"Zelfs als er rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond en de persoonlijkheid van jongeren blijven muziekvoorkeuren een ijzersterke voorspeller."

Positieve effecten

De muziek verbieden is geen optie, stellen de onderzoekers, omdat dingen die verboden worden vaak juist aantrekkelijker zijn voor jongeren.

Bovendien heeft het luisteren naar muziek ook veel positieve effecten, weten de onderzoekers. Zo helpt het jongeren om om te gaan met problemen.