BAARN - Onderzoekers van de University of Sydney hebben een nieuwe test ontwikkeld die al jaren van tevoren kan voorspellen wie een verhoogd risico op glaucoom heeft.

Glaucoom is een veelvoorkomende oorzaak van blindheid, die nu nog vaak te laat ontdekt wordt.

Glaucoom verloopt geleidelijk, waardoor veel patiënten pas ontdekken dat ze deze aandoening hebben als ze al slechter zien. Verloren gegaan gezichtsvermogen kan niet worden hersteld. Met een goede behandeling kan verdere beschadiging wel worden vertraagd of gestopt.

De onderzoekers volgden 10 jaar lang bijna 2500 mensen van 49 jaar en ouder. Niemand had bij aanvang van de studie glaucoom. Vooraf werd de grootte van de bloedvaatjes in hun netvlies gemeten.

Vrouwen

Een decennium later bleek dat degenen die aan het begin van het onderzoek de smalste bloedvaatjes hadden in het netvlies vier keer zo vaak glaucoom hadden ontwikkeld. Ook kwam glaucoom vaker voor bij vrouwen, bij mensen met een hoge bloeddruk en bij de mensen met de hoogste leeftijd.

De grootte van de bloedvaatjes in het netvlies is dus mogelijk een manier om te voorspellen wie er een verhoogd risico loopt op glaucoom.

Bloeddruk

De onderzoekers voegen toe dat er wel rekening gehouden moet worden met andere factoren die de bloedvaten beïnvloeden, zoals de bloeddruk. Ze raden ouderen aan om regelmatig hun ogen te laten controleren.

De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Ophthalmology.