AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden voor de theorie dat gevederde dinosauriërs van het geslacht Oviraptor paringsdansen uitvoerden met behulp van hun staart.

Het staartbeen van de tweepotige Oviraptor was bijzonder flexibel en gespierd, maar het uiteinde, waar veren aan groeiden - was juist erg stijf.

Deze anatomie suggereert dat het dier zijn staart heen en weer kon schudden om de aandacht op zijn veren te vestigen. Dat schrijven paleontologen van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Paleontologica Polonica.

De wetenschappers analyseerden een groot aantal fossielen van Oviraptors. De planteneters waren ongeveer 1,6 meter lang en hadden vermoedelijk een waaier van veren op hun staart.

Bij hun onderzoek concentreerden de paleontologen zich vooral op de structuur van de wervelkolom en het staartbeen van de dieren. Ook maakten ze een reconstructie van de spieren in de staart.

''Hieruit bleek dat deze dinosauriërs overduidelijk de anatomie hadden die nodig was om met hun staart te zwiepen en tegelijkertijd hun veren uit te stallen", verklaart hoofdonderzoeker Scott Persons op Discovery News.

Vacht

Wetenschappers vermoedden al langer dat gevederde dinosauriërs hun veren gebruikten om een partner te lokken, vooral door de kleur. Op sommige fossielen van Oviraptors zijn resten van hun donzen vacht aangetroffen die er op wijzen dat de veren opvallende, contrasterende kleuren hadden.

Hoe de hofmakerij van de gevederde dieren precies in zijn werk ging, zal volgens Persons echter altijd een raadsel blijven. "Het moet een mooi gezicht zijn geweest, maar de choreografie van een paringsdans is helaas iets dat je niet uit botten kunt afleiden."