Moedermelk bevat meer dan 700 bacteriën
In colostrum, de eerste melk die vrouwen na hun bevalling produceren, zitten gemiddeld meer dan 700 verschillende soorten micro-organismen. Deze bacteriën hebben vermoedelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby.
Dat schrijven onderzoekers van het Spaanse Instituut voor Agrochemie en Voedseltechnologie in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door met DNA-onderzoek de verschillende micro-organismen in kaart te brengen in de moedermelk van achttien vrouwen die net waren bevallen. Ze stuitten op veel meer bacteriesoorten dan ze van tevoren hadden verwacht, zo meldt nieuwssite ScienceDaily.com
Onderscheid
De onderzoeksters vermoeden dat het afweersysteem van de baby door opname van de vele bacteriën later in staat is om beter onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en 'goede' micro-organismen. "Misschien kan toevoeging van deze bacteriën aan kunstmatige zuigelingenvoeding het risico op allergieën, astma en auto-immuunziektes verkleinen", verklaren ze.
Het is ook mogelijk dat het grote aantal micro-organismen er alleen voor zorgt dat moedermelk goed wordt verteerd in de maag van het pasgeboren kind.
De wetenschappers vonden verder een opvallend verband tussen de samenstelling van de moedermelk en de lichamelijke conditie van de moeder. Vrouwen met overgewicht produceerden colostrum met een relatief lage diversiteit aan bacteriën.
Ook stress voor de bevalling - bijvoorbeeld vanwege een geplande keizersnede - leidde bij de proefpersonen tot moedermelk met een kleiner aantal micro-organismen.
Gezien het kleine aantal proefpersonen is meer onderzoek noodzakelijk om de resultaten van de studie te onderbouwen.