AMSTERDAM - De deeltjesversneller van het Europese onderzoekscentrum CERN in Genève begint in maart aan een twee jaar durende winterslaap.

Technici maken de Large Hadron Collider (LHC) in die periode klaar voor een uiterste krachtsinspanning. Die moet leiden tot ontdekkingen waar die van het Higgs-deeltje, van afgelopen zomer, bij verbleekt.

Ingenieurs leggen vanaf maart duizenden extra supergeleidende kabels zodat de LHC, nu al de grootste en krachtigste in zijn soort, 'op volle kracht' kan draaien, liet het CERN weten. De wetenschappers van het onderzoekslaboratorium zitten, zolang de deeltjesversneller stilligt, niet gedwongen stil.

Er ligt nog een berg onderzoeksgegevens, verzameld na de ontdekking van het Higgs-deeltje (alias het 'Goddeeltje'), te wachten op analyse.

Grootste succes

Het bewijs voor het bestaan van het Goddeeltje is het tot dusver grootste succes van de uiterst kostbare Large Hadron Collider. Die werd in 2008 in gebruik genomen om botsingen van protonen teweeg te brengen.

Zo hoopt het CERN verschijnselen als donkere materie en antimaterie, en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen verklaren.