AMSTERDAM - Bonobo's delen vrijwillig voedsel met anderen en doen dat zelfs liever met een vreemde dan met bekenden.

Dat schrijven wetenschappers van de Duke University uit North Carolina donderdag in PLOS ONE.

De onderzoekers laten zien dat de apensoort sociale interactie belangrijk genoeg vindt om voedsel te geven aan onbekenden. Op deze manier kunnen ze hun sociale netwerk uitbreiden.

Dit sociale gedrag heeft echter wel een limiet: als er geen interactie mogelijk is, dan geven de bonobo's ook geen voedsel weg.

Vier experimenten

Om dit uit te vinden, bedachten de onderzoekers vier verschillende experimenten en voerden die uit in een apenopvang in de Democratische Republiek Congo.

In de eerste serie experimenten zat de aap in een ruimte met voedsel tussen twee afgesloten kooien in. De bonobo in kwestie had de kennis om de deurtjes van de kooien te openen.

Bij binnenkomst in de tussenruimte met voedsel, kon de aap besluiten alles zelf op te eten of een of beide andere dieren binnen te laten om te delen.

Bij dit experiment maakten 9 van de 14 dieren eerst de kooi met de onbekende open om het voedsel te delen. Vaak maakte de onbekende aap dan de kooi van de ander open. Bij de proeven kwam nooit agressie voor, al was er wel vaak sprake van het voor bonobo's typische betasten van elkaars genitaliën tussen onbekenden.

 Motivatie

Om uit te vinden hoeveel motivatie er bij de dieren in zat om sociale interactie te hebben, deden de onderzoekers nog twee andere tests, waarbij er geen interactie mogelijk was.

In het ene geval kon de aap zelf helemaal niet bij het voedsel, waarbij het niet uitmaakte of hij de vreemde of de bekende wel of niet bij het voedsel liet komen.

In het andere experiment zonder sociaal contact kon het dier zelf wel bij het voedsel. Het dier koos er dan voor de ander niet bij het voedsel te laten, want er was niets te winnen omdat er geen sociaal contact mogelijk was.

Volgens de onderzoekers laat het zien dat de bonobo's in ieder geval om elkaar geven. Ze delen in een situatie waarbij het niet veel kost en een beetje voordeel oplevert, maar als er geen voordeel is, dan delen ze niet.