AMSTERDAM - Het bloed op een in een oude sierpompoen bewaard stuk stof is van Lodewijk XVI.

Dat zeggen wetenschappers die een DNA-monster op de stof hebben geanalyseerd en vergeleken met DNA van de Franse koning Hendrik IV. De pompoen was in handen van een rijke Italiaanse familie en had als opschrift 'op 21 januari doopte Maximilien Bourdaloue zijn zakdoek in het bloed van Lodewijk XVI na diens onthoofding'.

Hun bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Forensic Science International.

Lodewijk XVI is in de mannelijke lijn een directe afstammeling van Hendrik IV, van elkaar gescheiden door zeven generaties en anderhalve eeuw. In 2010 werd vastgesteld dat een gemummificeerd hoofd dat al grote gelijkenis vertoonde met portretten van de vroegere koning inderdaad van Hendrik is.

Pompoen

DNA van dit hoofd is gebruikt om te onderzoeken of het DNA-materiaal op de stof in de sierpompoen eveneens van koninklijke bloede is. Een zeer zeldzame genetische eigenschap in het DNA van Hendrik werd ook aangetroffen in het DNA van het bloed.

De kans dat de twee monsters toebehoren aan twee mannelijke verwanten achten de wetenschappers zo groot, dat zij concluderen dat het in het ene geval inderdaad om Hendrik IV en in het andere om Lodewijk XVI gaat.

Lodewijk vond in januari 1793 op de Place de la Révolution onder de guillotine zijn einde. Naar verluidt doopten veel toeschouwers na de onthoofding hun zakdoeken in het bloed dat uit het ontzielde lichaam gutste.

Op die manier kunnen de bloedvlekken op de in de pompoen gevonden prop stof verklaard worden.