Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
rat

300 rattenkeutels onderzocht op resistentie

WAGENINGEN - Zo'n 300 rattenkeutels hebben onderzoekers van de universiteit van Wageningen dit jaar toegestuurd gekregen, ''uit alle hoeken en gaten van Nederland'', vertelde onderzoeker Bastiaan Meerburg maandag.
Door ANP

De keutels van de bruine rat worden verzameld in het kader van onderzoek naar resistentie tegen rattengif.

Inmiddels is ongeveer de helft van de toegestuurde keutels geanalyseerd en daaruit blijkt dat vooral in het oosten van het land en in Rotterdam ratten leven die resistent zijn voor rodenticiden. Dat wil zeggen dat ze niet doodgaan als ze bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen.

''Het gaat om zo'n 35 procent van de ratten'', zegt Meerburg op basis van de eerste resultaten. Ratten die resistent zijn, eten het goedje wel op, maar gaan er niet dood aan. Vervolgens worden ze opgegeten door uilen of andere roofvogels. ''Die ondervinden er dan wel schade van'', legt Meerburg uit.

Regionaal

Als duidelijk is welke ratten resistent zijn voor welk soort gif, kan daar regionaal het bestrijdingsbeleid op aangepast worden. ''We kunnen dan afspreken dat in een regio waar ratten resistent zijn voor een bepaald gif, dat gif niet meer gebruikt wordt, want het doet dan meer kwaad dan goed'', stelt Meerburg.

De keutels van de bruine rat zijn een kleine 2 centimeter lang en hebben een stomp uiteinde. De onderzoekers hebben de hulp ingeschakeld van het publiek om de keutels te verzamelen omdat het ondoenbaar is om zelf in heel Nederland op zoek te gaan naar de uitwerpselen.

Bruinerat.nl

Mensen die een keutel hebben ingestuurd, kunnen op de site bruinerat.nl opzoeken of die afkomstig was van een resistente rat of niet. De onderzoekers hopen in januari met een definitieve analyse te komen van alle ingestuurde keutels.

Aanbevolen artikelen