Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
antarctica

Britse boormissie op Antarctica mislukt

AMSTERDAM - Een Brits team van onderzoekers dat probeerde een meer te bereiken onder een drie kilometer dikke ijslaag op Antarctica, heeft het project gestaakt.
Door NU.nl/Jop de Vrieze

Dat heeft het team, onderdeel van de British Antarctic Survey, gisteren bekendgemaakt.
Technische problemen bij de boorwerkzaamheden zorgden voor te veel tegenslag.

De Britten waren sinds begin december bezig door de dikke ijslaag heen te boren. Ze gebruikten daarvoor een warmwaterboor. Ze waren van plan om een titanium meetapparaat door het boorgat te laten zakken om metingen te verrichten aan het meer, Lake Ellsworth.

Het ligt waarschijnlijk al ongeveer een half miljoen jaar onder de ijskap verborgen, afgesloten van alle andere invloeden zoals de lucht, dieren en mensen. De druk van het enorme pak ijs maakt het water in het meer vloeibaar.

Bovenlaag

Eerst boorden de onderzoekers een gat van 300 meter diepte door de zachte bovenlaag. Op die diepte legden ze een waterreservoir aan.

Vervolgens wilden ze twee meter naast het eerste gat een tweede gat boren, dat ze vervolgens tot 3000 meter diepte wilden uitdiepen. Het eerste gat zou dan dienen om het gesmolten water naar het ijsoppervlak te pompen.

Brandstof

Door een nog onverklaarbare reden kwamen de twee gaten niet bij elkaar uit, zelfs niet na twintig uur proberen. Bij die pogingen ging warm water verloren en om dat weer te vervangen moest zoveel brandstof gebruikt worden, dat die vrijwel volledig op raakte. Omdat de winter nadert, konden de onderzoekers zich niet veroorloven nieuwe brandstof aan te laten rukken.

Het project was al twee maanden later van start gegaan dan gepland was en had al meer vertraging opgelopen door andere technische problemen. Op eerste kerstdag trok onderzoeksleider Martin Siegert (in 1996 de ontdekker) de stekker uit het project - of in elk geval uit deze poging.

Nieuwe poging

De Britten verwachten in elk geval de komende vier jaar niet terug te komen voor een nieuwe poging, meldden ze tegenover wetenschapstijdschrift Science. De weersomstandigheden op Antarctica zijn alleen tijdens de zomer mild genoeg voor wetenschappelijk werk.

Het zal alleen al jaren duren voordat alle apparatuur naar Groot Brittannie is verscheept en is aangepast. Om over het beantwoorden van de vraag wat er nu precies mis ging nog maar niet te spreken.

Aanbevolen artikelen