BAARN - De helft van het effect van slaappillen kun je verklaren met het placebo-effect. Dat blijkt uit een onderzoek naar de zogenaamde Z-medicijnen.

Onderzoekers van de University of Lincoln, de Harvard Medical School en de University of Connecticut bestudeerden 13 eerdere studies naar de meest gebruikte slaapmiddelen. Bij de verschillende onderzoeken waren in totaal meer dan 4300 mensen betrokken. Het overkoepelende onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Uit het onderzoek blijkt dat de werkzaamheid van de Z-geneesmiddelen (Zopiclon, Zolpidem en Zaleplon) twijfelachtig is, als je het placebo-effect meetelt.

"Onze analyses laten zien dat de slaapmiddelen de tijd dat iemand nodig heeft om in slaap te vallen inderdaad korter maakten, maar zeker de helft hiervan is toe te schrijven aan het placebo-effect", legt onderzoeker Niroshan Siriwardena uit.

Bijwerkingen

Voor andere voordelen zoals de kwaliteit van de slaap of het functioneren overdag vonden de onderzoekers niet voldoende wetenschappelijk bewijs. Daarbij hebben de slaapmiddelen ook bijwerkingen.

Siriwardena: "We weten dat ongeveer een op de vijf mensen bijwerkingen ervaren van de Z-middelen. Een op de honderd overkomt zelfs een verkeersongeval, valt of breekt iets na gebruik."

De onderzoeker benadrukt dat psychische behandelingen bij slapeloosheid op de korte termijn vaak net zo effectief zijn als medicijnen. Op de lange termijn werkt het zelfs vaak beter. "We moeten dan ook meer aandacht besteden aan deze behandelingen en de toegankelijkheid voor patiënten met slaapproblemen vergroten", besluit Siriwardena.