BAARN - Antibiotica zijn niet effectief bij patiënten die aanhoudend hoesten als gevolg van een milde luchtweginfectie.

Dat schrijft een team van Europese onderzoekers in The Lancet.

Ruim 2000 patiënten uit 12 Europese landen hielden een dagboek bij. Ze hoestten allemaal al meer dan vier weken en hadden vermoedelijk een luchtweginfectie, zoals bronchitis. Ze noteerden of ze last van hadden hoesten, kortademigheid, pijn op de borst en een verstopte neus of een loopneus.

De ene helft kreeg antibiotica voorgeschreven, de andere helft slikte een week lang drie keer per dag een placebo. Uit het onderzoek bleek dat zowel de duur als de ernst van de symptomen bij beide groepen ongeveer hetzelfde was. De patiënten die antibiotica gebruikten, meldden wel meer bijwerkingen, zoals misselijkheid, uitslag en diarree.

Schadelijk

''Antibiotica voorschrijven om luchtweginfecties te behandelen helpt niet en kan juist schadelijk zijn. Overmatig antibioticagebruik kan leiden tot antibioticaresistentie en bijwerkingen veroorzaken. Onze resultaten laten zien dat mensen vanzelf beter worden", zegt Paul Little van de University of Southampton, die het onderzoek leidde.

De wetenschappers waarschuwen dat als het vermoeden bestaat dat een patiënt een longontsteking heeft, deze wel met antibiotica behandeld moet worden vanwege de ernst van de aandoening.