
Jongste doctor (20) onderzoekt liegen met poker
Op de Universiteit van Amsterdam verdedigde ze haar proefschrift 'Logics of Communication and Knowledge', over de logica van kennis en manipuleren.
Bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) onderzocht Sietsma welke gemeenschappelijke kennis mensen dankzij elkaar en over elkaar kunnen hebben. Daarbij richtte ze zich specifiek op cc-mailtjes (waarin de afzender en alle ontvangers zichtbaar zijn) en bcc-mailtjes (waarin alleen de verzender en slechts een deel van de ontvangers staan vermeld).
''Die ontvangers weten wel welke kennis de afzender heeft, maar weten dat niet van elkaar. Ik heb onderzocht wat je met die logica kunt. Een bedrijf dat duizenden e-mails per dag verstuurt en waarbij gevoelige informatie per mail wordt gelekt, kan aan de hand van die logica een computermodel opstellen. Daarmee kan bepaald worden wie heeft gelekt, zonder dat alle mailtjes handmatig hoeven te worden bekeken."
Liegen
Ook ontwikkelde Sietsma een compleet model van zogeheten ‘manipulatieve communicatie’, zoals liegen. ''Daaruit bleek dat bij blufpoker eigenlijk niet wordt gelogen. Als je echt liegt, vertel je iets anders dan de waarheid en wil je niet dat mensen daar achterkomen. Maar bij blufpoker denken deelnemers überhaupt niet dat ze geloofd zullen worden.”
Jongste
Floor was op haar 12e de jongste student ooit aan een Nederlandse universiteit en begon op haar 17e aan haar promotieonderzoek. Normaal duurt dat 4 jaar, maar Floor was al in 2,5 jaar klaar. Gezien haar unieke positie werd ze onlangs door het tijdschrift Quest uitgeroepen tot ‘Nerd van het Jaar’.
De komende 1,5 jaar blijft Sietsma als onderzoeker aan het CWI verbonden. Daarnaast begon ze onlangs aan een bachelorstudie Pedagogische Wetenschappen om als orthopedagoog hoogbegaafde kinderen te kunnen helpen.