AMSTERDAM – Maden helen wonden door het menselijk immuunsysteem gericht te onderdrukken. Hierdoor ontstaan er geen schadelijke ontstekingen.

Dat concluderen onderzoekers van onder meer het VUMC en het Bronovo ziekenhuis in Den Haag in het tijdschrift Wound Repair and Regeneration.

 

Maden werden tot in de vorige eeuw gebruikt bij het schoonmaken van wonden. Ze eten dood vlees en laten het levende weefsel vrijwel intact. Hierdoor ontstonden er minder wondinfecties en -ontstekingen, onder meer bij soldaten aan het front.

Doorbraak van penicilline

De doorbraak van penicilline in 1930 maakte de maden relatief overbodig.

Het vermoeden bestaat dat maden niet alleen het dode weefsel verwijderen, maar ook bacteriën doden.

Door de toegenomen resistentie tegen antibiotica, staan de maden sinds de jaren tachtig weer in de belangstelling van onderzoekers en sinds kort ook weer van artsen.

Wondbehandeling

 

Sinds een paar jaar is wondbehandeling met maden in zowel de VS als Europa weer goedgekeurd. Dat het werkt is bewezen, hoe het werkt nog niet.

 

In een poging dat wel voor elkaar te krijgen, testten de Nederlanders door de maden afgescheiden stoffen in kweekschaaltjes met menselijk weefsel. Op basis daarvan vonden ze een andere verklaring voor de voorspoedige wondheling: de stoffen uit de maden blijken een deel van het immuunsysteem vrijwel volledig te onderdrukken, waardoor er geen ontstekingsreacties ontstaan.
 

Evolutie

 

Maden hebben die eigenschap mogelijk ontwikkeld omdat ze soms in de huid van dieren binnendringen en dan niet lastiggevallen willen worden door het afweersysteem van dat dier.

 

Die ontstekingen hebben wel een functie, maar bemoeilijken ook het helingsproces. Vaak doen ze meer kwaad dan goed. Het zou zelfs zo kunnen zijn, schrijven de onderzoekers, dat de aanwezigheid van bacteriën in de wond helemaal niet schadelijk is, maar de heftige reactie daarop van het lichaam wel.