AMSTERDAM - Fruitvliegen weten feilloos onderscheid te maken tussen rottend fruit dat veilig en onveilig is, doordat ze schadelijke micro-organismen kunnen ruiken.

Ze hebben daar een gespecialiseerd hersencircuit voor.

Dat concluderen onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Chemische Ecologie in het Duitse Jena in de nieuwste editie van Cell.

Fruitvliegen komen af op rijp fruit. Ze leven namelijk van gisten die op dit fruit voorkomen. Echter, deze voorliefde is niet zonder risico’s.

Soms bevat het fruit ook micro-organismen die voor hen giftig zijn.

Onveilig fruit

Om veilig van onveilig fruit te onderscheiden, blijken de vliegjes over een hersencircuit te beschikken dat volledig is afgericht op de geurstof geosmine, een alcoholachtig molecuul.

Geosmine wordt geproduceerd door bepaald soorten bacteriën en schimmels en komt vrij wanneer die overlijden. Het molecuul ruikt aardachtig en vormt veroorzaakt de karakteristieke geur tijdens de eerste bui na een lange periode van droogte.

Onraad

Die geur is niet giftig, maar vormt voor de fruitvliegjes een teken van onraad. Zij kunnen door het binnen krijgen van de schimmels en bacteriën die de stof produceren wel het loodje leggen.

Vliegjes waarbij de onderzoekers het ontdekte geosminecircuit uitschakelden, deden zich wel te goed aan onveilig fruit. Ze legden er zelfs eitjes op. Bijna allemaal moesten ze dit met hun leven bekopen.