Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
huid

Huidbacteriën bij man en vrouw verschillend

NIJMEGEN - Een groot deel van de bacteriën die op onze huid leven bevindt zich niet aan de oppervlakte, maar in de diepere huidlagen.

Dat ontdekten onderzoekers van het UMC St Radboud samen met hun collega's van NIZO food research in Ede en Wageningen Universiteit. Ook vonden zij opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen in de bacteriële samenstelling van de diepere huidlaag.

Op onze huid bevinden zich miljarden micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, virussen en gisten. Onderzoekers van het UMC St Radboud verzamelden huidmonsters van zes mannen en zes vrouwen en bekeken welke micro-organismen zich op de huid bevinden.

Ze namen ook monsters van de diepere lagen van de opperhuid door daar steeds stukjes tape op te plakken en deze er weer af te trekken.

De monsters werden geanalyseerd met DNA sequencing, een methode om de volgorde en samenstelling van genen te bepalen. Daarmee kun je alle alle bacteriën op de huid aantonen.

Huidbeschadiging

De verwachting was, dat de huidbeschadiging het evenwicht zou verstoren tussen de huid van de gastheer en de daarop levende micro-organismen.

"Na twee weken keken we weer naar de huid, die dan volledig lijkt hersteld en er weer uitziet als normale huid. Maar toen we dit microbioom vergeleken met dat van de onbeschadigde huid, zagen we iets heel anders: na twee weken was de huid nog helemaal niet hersteld", zegt onderzoeker Patrick Zeeuwen.

Zeeuwen en zijn collega?s vergeleken ook de microbiële samenstelling van de bovenste hoornlaag van normale, onbeschadigde huid met die van de diepere lagen. Daarbij vonden ze opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen.

"We zagen bovendien een enorme variatie tussen de verschillende proefpersonen. Die uitte zich ook in de aanmaak van lichaamseigen antibiotica, afweerstoffen die door de huidcellen worden uitgescheiden", zegt Zeeuwen. "Verschillen aan het huidoppervlak ontstaan vooral door ander gedrag. Vrouwen gebruiken bijvoorbeeld meer cosmetica."

Huidziekten

De wetenschappers gaan nu onderzoek doen bij patiënten met huidziekten, zoals psoriasis, eczeem, of chronische zweren. Dan kijken ze of het microbioom tijdens de behandeling verandert en wat de invloed is van medicijnen. Zo hopen ze in de toekomst te komen tot medicatie op maat.
 
De resultaten van het onderzoek verschenen in Genome Biology.

Aanbevolen artikelen