BAARN - Cognitieve gedragstherapie (CTG) kan de symptomen van een depressie verminderen bij mensen die niet reageren op een behandeling met geneesmiddelen.

Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie die is gepubliceerd in The Lancet.

CGT, een vorm van psychotherapie, is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. De therapie helpt patiënten anders te leren denken en hun gedrag te veranderen.

Uit de studie blijkt dat bijna de helft van de 234 patiënten baat heeft bij een combinatie van CTG en de normale zorg van een huisarts.

Alternatieven
Een groot deel van de mensen met een depressie reageert niet op een behandeling met anti-depressiva. Er wordt dan ook gezocht naar andere methoden om mensen te helpen.

Voor de studie werden 469 patiënten voor twaalf maanden gevolgd waarbij medicijnen niet aansloegen. Een groep patiënten kreeg de gebruikelijke zorg van de huisarts. De andere groep werd behandeld met CTG.

Afname symptomen
Na zes maanden bleek dat bij 46 procent van de mensen die werden behandeld met CTG de klachten met de helft waren afgenomen. In de andere groep was dit slecht 22 procent.

De onderzoekers concludeerden dan ook dat CTG effectief is in het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van depressieve patiënten.