AMSTERDAM - Het is voor mannen tussen de 17 en 20 jaar veiliger om te fietsen dan auto te rijden. Mannelijke autobestuurders van die leeftijd hebben per uur een vijf keer grotere kans op een ongeluk dan fietsers van diezelfde leeftijd.

Dat schrijven Britse wetenschappers van het University College London donderdag in het tijdschrift PLOS ONE. 

De onderzoekers keken naar ziekenhuisopnamen en doden in Engeland tussen 2007 en 2009 voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Deze werden bestudeerd aan de hand van leeftijdsgroep en sekse.

Voor de reisdata maakte het team gebruik van dezelfde tijdsperiode. Voor een eerlijke vergelijking tussen wandelaars, fietsers en automobilisten, werd de verschillende data omgerekend, zodat eerlijk vergelijken mogelijk was. Een automobilist op een snelweg legt bijvoorbeeld gemiddeld veel meer kilometer af in minder tijd dan die in de binnenstad.

Vrouwen

De resultaten lieten zien dat voor mannen tussen de 21 en 49 jaar de risico's bij de drie transporttypen hetzelfde waren. Bij vrouwen gold dit voor voetgangers en autobestuurders tussen de 21 en 69 jaar.

Daarentegen vielen de fietsers bij mannen tussen de 17 en 20 jaar op: fietsen was voor deze groep beduidend veiliger dan reizen met de auto.

Andere risicogroepen zijn mannen boven de 70 die nog fietesen en vrouwelijke voetgangers boven de 70. Over het algemeen bleek het aantal ongelukken bij alle mannen substantieel hoger te liggen dan bij vrouwen.

Engeland

De onderzoekers hebben ook gekeken naar Nederland omdat hier heel veel fietsdata verzameld is. Dit was nodig omdat veel mensen in Engeland de fiets laten staan door een gevoel van onveiligheid. Iets waar volgens de onderzoekers helemaal geen reden voor is.

Bij veel onderzoeken wordt fietsveiligheid uit het verband getrokken: ongevallen met voetgangers worden vaak niet als zodanig geregistreerd en ongelukken met de fiets juist te gretig.

Uit de vergelijking tussen de Nederlandse en de Engelse data bleek dat hetzelfde patroon zich in beide landen aftekende, namelijk dat jonge mannelijke fietsers een stuk minder kans hebben op ernstig letsel dan zij die met de auto rijden.

Voor de onderzoekers is het duidelijk: "Het onderzoek haalt het idee onderuit dat het risico voor fietsers in het Verenigd Koninkrijk substantieel groter is dan voor automobilisten en voetgangers. Hopelijk zet dit mensen [in het Verenigd Koninkrijk] ertoe aan te gaan fietsen, iets wat ook nog eens goed voor gezondheid en milieu is," aldus een van de onderzoekers, Jennifer Mindell.