AMSTERDAM - De mix van bacteriën in onze darmen is bijna net zo uniek en herkenbaar als een vingerafdruk.

Dat schrijven Duitse en Amerikaanse onderzoekers vandaag in Nature.

Het mengsel van DNA van alle bacteriën in onze darmen samen blijkt sterk te verschillen van persoon tot persoon. De DNA-mix is uniek en verandert bij gezonde personen weinig van samenstelling in de loop van een jaar. Dat maakt het DNA van darmbacteriën bruikbaar om een genetische vingerafdruk mee te maken.

Biologen onderzochten de ontlasting van 207 mensen uit Europa en Noord-Amerika. Eerder werd onderzocht welke invloed bepaalde bacteriesoorten in poep hebben op het ontstaan van bijvoorbeeld darmziekten of overgewicht.

Nu werd dieper ingezoomd. De onderzoekers keken naar 101 bacteriesoorten die vaak in poep voorkomen en zochten naar genetische afwijkingen in die bacteriën. Ze vonden ruim 10 miljoen verschillende DNA-afwijkingen. De onderzoekers konden proefpersonen herkennen aan het patroon van DNA-afwijkingen in de ontlasting.

Herkenbaar

De onderzoekers keken bij 43 personen een maand tot een jaar later nóg eens naar de poep. Het patroon van DNA-afwijkingen bleek zo weinig te veranderen, dat proefpersonen er nog steeds aan herkend konden worden. Dat is opmerkelijk, omdat de samenstelling van de darmflora wél fluctueert. Bepaalde bacteriesoorten nemen toe in aantal terwijl andere juist op de achtergrond raken.

De biologen hopen dat ze het DNA-patroon in de toekomst kunnen gebruiken om onderzoek te doen naar aan darmflora gerelateerde ziekten, en om medicijngebruik af te stemmen op het individu.