AMSTERDAM - Borstkankerpatiënten hebben een derde minder kans om de ziekte terug te krijgen en eraan te sterven als ze tien jaar lang hormoonremmende middelen slikken, in plaats van de nu gebruikelijke vijf jaar.

Dat schrijft een groot, internationaal onderzoeksteam vandaag in The Lancet.

Borstkankerpatiënten met een tumor die gevoelig is voor hormonen, krijgen na het operatief verwijderen van de tumor elke dag middelen die deze hormonen remmen. Dit verkleint de kans dat de kanker terugkomt, niet alleen tijdens het slikken, maar ook in het decennium daarna. Het is gebruikelijk de hormoonremmers maximaal vijf jaar achter elkaar te nemen.

De wetenschappers onderzochten 6846 vrouwen met borstkanker. De helft slikte 5 jaar tamoxifen, een veelgebruikt hormoonremmend middel. De andere helft kreeg 10 jaar lang tamoxifen te slikken.

12 procent

Vrouwen die tien jaar tamoxifen gebruikten bleken 12 procent kans te hebben om in de vijf tot vijftien jaar na het verwijderen van de oorspronkelijke tumor alsnog te overlijden aan borstkanker. Voor vrouwen die vijf jaar tamoxifen slikten was dat 15 procent.

Het beschermende effect van de hormoonremmers werd pas laat zichtbaar. Tijdens het slikken van de remmers maakte het weinig uit of vrouwen het middel vijf of tien jaar namen.

Maar in de tien tot vijftien jaar na het verwijderen van de oorspronkelijke tumor hadden vrouwen die tien jaar hormoonremmers slikten een derde minder kans om te sterven aan borstkanker dan vrouwen die het middel vijf jaar namen.

Bijwerkingen

Tamoxifen had ook bijwerkingen. Het bleek de kans op baarmoederslijmvlieskanker te vergroten bij patiënten die al in de menopauze geweest zijn. Deze vorm van kanker is echter goed te behandelen.

De onderzoekers berekenden dat de voordelen van tien jaar hormoonremmers slikken ruimschoots opwegen tegen de nadelen, met name voor jonge vrouwen.

Toch trekken de onderzoekers nog geen praktische conclusies. Ze blijven de gezondheid van de vrouwen nog enkele jaren volgen. Daarnaast loopt in Engeland een soortgelijk, groot onderzoek. Als beide onderzoeken af zijn, zullen artsen beslissen of de lengte van de standaard antihormoonbehandeling opgeschroefd moet worden van vijf naar tien jaar.