LOS ANGELES - Acht jaar rijdt de Opportunity al rond op Mars, maar de Marsrover doet nog steeds ontdekkingen.

Langs de westelijke rand van een grote krater op het zuidelijk halfrond van Mars heeft de verkenner mogelijk sporen van klei gevonden, zeiden NASA-wetenschappers dinsdag.

Kleimineralen zijn van grote waarde, omdat ze aanwijzingen bevatten over het klimaat op Mars. Analyse van deze mineralen kan uitwijzen of de omstandigheden op het Marsoppervlak in het verleden gunstig zijn geweest voor het ontstaan van leven.

De Opportunity blijft nog enkele maanden op dezelfde plek. Daarna richt hij zich zuidwaarts naar een gebied dat rijk zou moeten zijn aan klei.

De Marsrover landde in 2004 op de rode planeet. Zijn missie zou aanvankelijk maar drie maanden duren.

Nieuwe verkenner

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de opmaat worden van een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet volgens NASA voor het eerst een mens voet op de planeet zetten.

In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

Meer missies

In de komende jaren staan meer missies naar Mars gepland. Zo moet eind volgend jaar de Amerikaanse satelliet Maven worden gelanceerd. Die zal de dampkring van Mars in kaart brengen.

Europa en Rusland willen in 2016 en 2018 samen een groep onbemande verkenners sturen. Ook India en China hebben plannen om naar Mars te gaan.