AMSTERDAM - Wetenschappers ontwikkelen software die emotie kan herkennen via stemgeluid.

De onderzoekers van Universiteit van Rochester in de Verenigde Staten presenteerden hun kunsten deze week op IEEE, een congres over spraaktechnologie.

De beste emotieherkenningssoftware tot dusver kon iemands humeur met 55 procent zekerheid vaststellen, de nieuwe software lukt dat tot 81 procent. De onderzoekers zien bijvoorbeeld toepassingen in smartphones voor zich.

De Amerikanen slaagden in het verbeteren van het zekerheidspercentage door de software niet de woorden van de gebruiker te laten analyseren, maar door deze te laten luisteren naar hoe iemand iets zegt.

Het programma dat ze ontwikkelden analyseerde 12 eigenschappen van spraak, waaronder bijvoorbeeld de hoogte en intonatie van de gesproken tekst. De onderzoekers werkten samen met een team psychologen om de verschillende eigenschappen van emotie in taal te herkennen.

Kinderschoenen

Volgens de wetenschappers staat het ontwikkelen van software die emotie herkent, nog wel in de kinderschoenen. Het programma dat de Amerikanen ontwikkelden kan nog maar vijf emoties herkennen: blijdschap, verdriet, woede, angst en afschuw.

Bovendien had de software nog problemen als iemand anders dan degene op wie het getraind was, het gebruikte. Dan daalde de betrouwbaarheid tot 30 procent.