LEIDEN - Speciaal voor doven en slechthorenden is een bril ontwikkeld waarmee de gesprekspartner beter ‘gehoord’ kan worden.

In de bril zit een spraakherkenningscomputer. Het gesprek wordt daarmee rechtstreeks ondertiteld op de bril.

Onder meer taalwetenschappers van de Universiteit Leiden werken momenteel aan de ontwikkeling van de dovenbril, mogelijk is het over een paar jaar gemeengoed, hopen ze.

''De spraakherkenning moet nu nog eerst gewend raken aan mensen. Een gesprek met een wildvreemde lukt dus nog niet’’, zegt Vincent van Heuven van het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL). ''En het duurt ook nog even voordat de computer schakelt tussen meerdere gesprekspartners."

Taalgebruik herkennen

De bril moet eerst gewend raken aan de manier van spreken van iemand, legt Van Heuven uit. ''De gesprekspartner moet ongeveer 20 minuten woorden en zinnen inspreken, de computer gaat dat verwerken en daarna is zijn of haar taalgebruik bekend."

Het maakt niet uit of iemand netjes Nederlands spreekt of met een dialect. ''Maar je moet niet heel netjes gaan inspreken als je eigenlijk met een flink Brabants accent praat."