Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
borstkanker

Uitstellen behandeling borstkanker verhoogt overlijdenskans sterk

AMSTERDAM - Het uitstellen van een behandeling voor borstkanker verhoogt de kans op overlijden met 85 procent. 

Dit is de conclusie van een onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology is gepubliceerd.

Vrouwen kunnen om verschillende redenen ervoor kiezen de behandeling uit te stellen. In landen zonder verplichte zorgverzekering kan dit bijvoorbeeld om financiële redenen zijn.

Ook zwangerschap kan een reden zijn om een ingrijpende behandeling als een chemokuur uit te stellen. De onderzoekers stellen dat het wachten na meer dan 60 dagen zorgelijke en dodelijke effecten met zich meebrengt. 

Ingrijpend effect

Onderzoekster Electra D. Paskett zegt over de bevindingen: ''Het is aangetoond dat een vroege opsporing van de ziekte en een snelle behandeling de kans om vijf jaar te blijven leven met 98 procent verhoogt. Maar tot dit onderzoek hadden we geen idee van het ingrijpende effect dat het uitstellen van de behandeling kan hebben.'' 

De onderzoeksgroep bestudeerde 1.786 vrouwen bij wie tussen 2000 en 2002 borstkanker werd vastgesteld. De patiënten werden gevolgd tot 2006. 66 procent van de vrouwen kreeg binnen één maand een behandeling. 90 procent werd binnen 2 maanden behandeld.

Er was geen verschil in overlevingskansen tussen het wachten met 30 of 60 dagen. Langer wachten dan 60 dagen werd geassocieerd met een stijging van 85% in de kans om aan borstkanker te overlijden, en de kans om aan andere oorzaken te overlijden nam met 66% toe.

Dokters waarschuwen dat een vroege behandeling niet de enige factor is die de overlevingskansen kan beïnvloeden.

Een gezond eetpatroon, een goede nachtrust en weinig stress dragen ook bij aan een gunstige kans op genezing.

 

Aanbevolen artikelen