Lichaamstaal bepaalt uitstraling

AMSTERDAM - Wie positieve en negatieve emoties bij andere mensen wil aflezen, kan beter naar de lichaamshouding dan naar de gezichtsuitdrukking kijken.

Dat concluderen onderzoekers van onder meer de Radboud Universiteit in Nijmegen in de nieuwste editie van Science

Ze lieten vrijwilligers allereerst de gezichten bekijken van meer dan honderd tennisspelers die net een wedstrijd hadden gespeeld.

Zonder dat de deelnemers er het lichaam van de spelers bij zagen, wisten ze niet te raden of de speler had gewonnen of verloren. Op basis van plaatjes mét het lichaam erbij lukte dat wel.

Er moet wel bij gezegd worden dat de tennissers op de foto's zichtbaar afgezien hadden, en dus ook wanneer ze hadden gewonnen een grimas trokken. De uitputting lijkt de emoties te overheersen.

Andere omstandigheden

In een volgend experiment kregen de deelnemers dezelfde taak, maar dan met afbeeldingen van mensen in andere omstandigheden.

Om te kijken of het draaide om de combinatie van lichaamshouding en gezichtsuitdrukking of alleen de lichaamshouding, photoshopten de onderzoekers treurige gezichten op blije lichamen en andersom.

De negatieve emoties kwamen uit filmpjes van navel- en tepelpiercingen en van begrafenisfoto's. De foto's van gezichten met positieve emoties kwamen van de website www.beautifulagony.com. Daarop staan filmpjes van het gezicht van masturberende mensen. Ook die trekken vaak een grimas.

Extreme makeover

Blije foto's kwamen uit Extreme makeover: home edition. Ook in dit experiment raadden de deelnemers de emotie alleen wanneer ze ook de lichaamshouding konden aflezen.

In een zelfde setting vroegen de onderzoekers de deelnemers ook de gezichtsuitdrukkingen van de personen op de plaatjes na te doen. Verrassend genoeg deden ze dat niet door het gezicht, maar door de lichaamshouding van de afgebeelde persoon na te doen.

De onderzoekers concluderen dat in het geval van dit soort heftige emoties lichaamstaal meer zegt dan de gezichtsuitdrukking. Wat de gevolgen voor digitale expressie is, is nog niet duidelijk. Mogelijk verschijnen binnenkort de eerste smilies met een lichaam.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie