Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Melkweg

'Donkere kern' van cluster Abell 520 is toch niet zo donker

AMSTERDAM -  In maart van dit jaar maakten astronomen bekend dat het centrale deel van Abell 520, een reusachtige cluster van botsende sterrenstelsels, veel donkere materie en weinig sterrenstelsels bevatte.

Daarmee zou de cluster een buitenbeentje zijn, omdat in vergelijkbare gevallen gewone materie (gas en sterren) in de buurt van de donkere materie blijft – ook na een zware botsing.

Nieuw onderzoek laat echter zien dat het wel meevalt met die 'donkere kern'.

Astronomen hebben vastgesteld dat negentig procent van alle materie in het heelal geen waarneembare straling uitzendt.

Wel oefent deze donkere materie zwaartekracht uit. Een van de manieren om donkere materie te onderzoeken, behelst het analyseren van clusters van sterrenstelsels die met elkaar in botsing zijn.

Donkere materie

Bij zulke clusters kan de verdeling van donkere materie in kaart worden gebracht door de subtiele afbuiging van het licht van achtergrondobjecten in kaart te brengen.

Amerikaanse en Britse astronomen hebben nu nog eens goed gekeken naar de verdeling van de donkere materie en sterrenstelsels in het hart van Abell 520. Door dat in drie verschillende kleuren te doen kon onderscheid worden gemaakt tussen sterrenstelsels die echt bij Abell 520 horen en stelsels die dichterbij of verder weg staan.

Aanbevolen artikelen