AMSTERDAM - Vliegenlarven gevoerd met alcoholdoordrenkt voedsel raken voor hun leervermogen afhankelijk van alcohol.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Texas donderdag in het tijdschrift Current Biology. 

Het onderzoeksteam ontdekte dat alcoholconsumptie bij de larven, vergelijkbaar met lichte beneveling bij mensen, in eerste instantie zorgde voor leerproblemen: de larven kregen moeite met het het associëren van een stoot hitte (negatief) met een aantrekkelijke geur.

Ze moesten leren niet op de prettige lucht af te komen, omdat ze anders gestraft werden door de stoot hitte.

Na zes dagen constant binnenkrijgen van alcohol, konden de larven net zo goed leren als normale larven. Ze bleken zelfs slechter te leren wanneer ze geen alcohol meer kregen. Als ze weer alcohol kregen, loste dat het leerprobleem weer op.

Cognitieve alcoholafhankelijkheid

De bevindingen zijn het eerste bewijs van cognitieve alcoholafhankelijkheid in ongewervelde dieren. Het doet vermoeden dat een deel van de gedragsverandering al op celniveau begint.

Dat is interessant, omdat vliegen en mensen wel veel van dezelfde functies op het niveau van individuele neuronen (zenuwcellen) delen. Dat gaat niet op voor de manier hoe de neuronen samenwerken in circuits.

Aanpassen

Uit het onderzoek blijkt dat het zenuwstelsel zich aanpast om de effecten van alcohol tegen te gaan, zodat het zenuwstelsel normaal kan functioneren als alcohol aanwezig is.

Een van de onderzoekers Brooks Robinson legt uit dat het al een oud idee is, wat nu ook ondersteund wordt door het gevonden bewijs bij de larven, namelijk dat functionele tolerantie voor alcohol wordt opgebouwd.

De studie toont ook aan dat de reactie op alcohol die zorgt voor verslaving blijkbaar een heel lange evolutionaire geschiedenis heeft.