Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Pimpelmees

Mezenmannen werken harder voor onaantrekkelijke vrouw

AMSTERDAM - Pimpelmezen-mannetjes gaan harder werken bij minder aantrekkelijke vrouwtjes: ze verzamelen meer rupsen voor hun jongen.
Door NU.nl/Krijn Soeteman

Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie vandaag in het tijdschrift Biology Letters. 

De ecologen maakten voor het onderzoek de pimpelmeesvrouwtjes tijdelijk onaantrekkelijker.

Dit deden ze door de blauwe veren op de kop in te smeren met een goedje waardoor deze veren tijdelijk geen UV-licht weerkaatsten. Mensen zien geen UV-licht, maar pimpelmezen wel en hoe meer ze daarvan weerkaatsen, hoe aantrekkelijker ze zijn.

Rupsen

Uit het onderzoek bleek dat de mannetjes van tijdelijk onaantrekkelijk gemaakte vrouwtjes opeens gemiddeld 25 in plaats van 20 rupsen per uur gingen zoeken voor de jongen in hun nest.

Het extra voeren van de jongen had als bijeffect dat ze ook daadwerkelijk groter werden door de eiwitrijke rupsen.

In een eerder experiment had het onderzoeksteam de mannetjes al eens ingesmeerd met het uv-werende goedje. De vrouwtjes reageerden toen juist tegenovergesteld en haalden zo’n vijf rupsen per uur minder.

Evolutie

Hiermee hebben de onderzoekers aangetoond dat mannetjes en vrouwtjes van dezelfde soort in hetzelfde gebied precies omgekeerd reageren op de aantrekkelijkheid van hun partner.

De onderzoekers zijn er nog niet achter waarom niet alle vrouwtjes dan een saai, niet reflecterende verenlaag op hun kop hebben. Uiteindelijk helpen ook deze resultaten weer mee om te begrijpen hoe evolutie en selectie werken en hoe soorten zich hierdoor aanpassen.

Aanbevolen artikelen