Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Quasar stoot recordhoeveelheid materie uit

AMSTERDAM - Astronomen hebben met behulp van de Very Large Telescope in het noorden van Chili een quasar ontdekt die materie uitstoot met een kracht die zeker vijf keer groter is dan wat ooit is waargenomen. 

 Een quasar is de extreem heldere kern van een sterrenstelsel dat zijn energie ontleent aan een superzwaar zwart gat.

Hoewel zwarte gaten vooral bekendstaan als materie-verslinders, blazen de meeste quasars een deel van de aangetrokken materie met hoge snelheid hun omgeving in.

Tot nu toe was echter bij geen enkele quasar een materiestroom waargenomen die zo sterk was als door theoretici voor mogelijk werd gehouden. Waarnemingen van quasar SDSS J1106+1939 hebben daar verandering in gebracht.

Overtroffen

Deze produceert een materiestroom waarbij energie wordt afgevoerd in een tempo dat de energieproductie van onze zon met een factor twee miljoen overtreft. Dat komt ongeveer overeen met honderd keer de totale energieproductie van het complete Melkwegstelsel.

De materiestroom strekt zich uit tot op ongeveer duizend lichtjaar van het superzware zwarte gat in het hart van SDSS J1106+1939. Jaarlijks stroomt er ongeveer vierhonderd zonsmassa’s aan materie van de quasar weg, met een snelheid van 8000 kilometer per seconde.

Aanbevolen artikelen