AMSTERDAM - Vaders die veel vreemdgaan blijken meer genen te delen met de kinderen van hun zus, dan met hun eigen gezin. 

Dat kan verklaren waarom in sommige culturen mannen de kinderen van hun zus bijna net zo goed verzorgen als hun eigen kinderen, schrijven onderzoekers van de University of Utah zaterdag in Proceedings of the Royal Society B.

In sommige culturen in Centraal-Afrika en Zuid-Amerika is seks buiten het huwelijk gewoon en geaccepteerd. Vaders weten daardoor niet zeker of alle kinderen die ze opvoeden met hun vrouw ook hun biologische kinderen zijn. Ze weten wél zeker dat ze flink wat genen delen met hun zus, want ze hebben dezelfde moeder.

De onderzoekers maakten een wiskundig model en berekenden via welke weg vaders de meeste genen doorgeven aan hun nageslacht: via de kinderen die ze met hun eigen vrouw opvoeden, of via de kinderen van hun zus.

Genen

Het bleek dat als een man de biologische vader is van de helft of minder dan de helft van de kinderen in zijn gezin, hij meer genen doorgeeft via zijn zus dan via zijn gezin. De onderzoekers gaan ervan uit dat zulke gezinssamenstellingen regelmatig voorkomen in het echt.

Ze denken dat het feit dat vaders zoveel genen delen met hun neefjes en nichtjes kan verklaren waarom de vaders deze kinderen zo goed voeden en verzorgen.

De theorie van de verzorgende oom is niet nieuw. Al in de jaren zeventig ontstond het idee dat het vreemdgaande vaders evolutionair iets op zou kunnen leveren om veel voor de kinderen van hun zussen te zorgen. Dit is de eerste keer dat het lukt om deze theorie aannemelijk te maken met een rekenmodel.