Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
chemotherapie

'Chemo-brein' is geen fabeltje

AMSTERDAM – Het 'chemo-brein', waar veel mensen last van zeggen te hebben na chemotherapie, is geen verzinsel.

Chemotherapie kan wel degelijk veranderingen in het brein als gevolg hebben. Dit bewezen Amerikaanse wetenschappers vandaag op een congres van de specialistengroep Radiological Society of North America.

Een 'chemo-brein' wordt omschreven als 'mentale mist', die samengaat met vergeetachtigheid en verlies van concentratie. Hoewel het veel voorkomt, was het vanuit medisch oogpunt nog een vaag begrip. De onderzoekers toonden echter met hersenscans fysieke veranderingen aan in het brein na een chemo-behandeling.

De oorzaak van het verschijnsel is nog niet bekend. Eerdere onderzoeken toonden met MRI-scans al aan dat het volume van de hersenen verandert na de chemotherapie. De Amerikaanse onderzoekers besloten zich niet op het uiterlijk van de hersenen te richten maar op het functioneren.

Hersenscans

Hiervoor werden bij 128 mensen hersenscans gemaakt vóór en na de behandeling voor borstkanker. Uit de resultaten bleek dat specifieke delen van het brein minder energie verbruikten dan vóór de behandeling. Deze delen zijn verantwoordelijk voor het plannen en prioriteiten stellen.

''Toen we naar de resultaten keken, waren we verbaasd over hoe duidelijk de veranderingen waren'', aldus onderzoekster Rachel Lagos. ''Het fenomeen is meer dan een gevoel. Het is geen depressie. Het is een verandering in de hersenfuncties die waarneembaar is op PET en CT scans.''

Aanbevolen artikelen