BAARN - Wetenschappers hebben ontdekt dat in wijken met hogere concentraties luchtvervuiling vaker autisme voorkomt dan in wijken met de schoonste lucht.

Dat meldt de Volkskrant. De studie van de University of Southern California werd maandag gepubliceerd in Archives of General Psychiatry.

Uit de studie blijkt dat autisme in wijken met de hoogste concentraties luchtvervuiling drie keer vaker voorkomt dan in wijken met de schoonste lucht.

De onderzoekers vergeleken de blootstelling aan luchtvervuiling van moeders met en zonder kinderen met het vóórkomen van autisme. Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide bleek te gelden: hoe hoger de concentratie, hoe groter het risico dat een kind autisme ontwikkelt.

Aannemelijk

De resultaten van het onderzoek zijn aannemelijk omdat voor de studie moeders werden gebruikt met een vergelijkbaar inkomen, sociale status en levensstijl. Toch is het volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, te vroeg om te spreken van een definitief bewijs.

'Daarvoor moet de Amerikaanse studie eerst een aantal keer worden herhaald, ook met gegevens van moeders en kinderen op andere plekken in de wereld', aldus Brunekreef in de Volkskrant.

In Nederland kampen zo'n 190.000 mensen met een vorm van autisme. Het aantal diagnoses neemt de laatste jaren snel toe. Deels omdat de criteria zijn verruimd, maar ook omdat de moderne maatschappij een groter beroep doet op de communicatieve vaardigheden.