Plantenstoffen veranderen gedrag apen

AMSTERDAM - Roodkopfranjeapen worden agressiever en seksueel actiever als ze eten van boom met bladeren vol plantenhormonen. 

Dat beschrijven Amerikaanse en Canadese wetenschappers deze week in Hormones and Behavior

De onderzoekers volgden 11 maanden lang het eetpatroon en de gedragingen van een troep roodkopfranjeapen in de binnenlanden van Oeganda.

Een belangrijk onderdeel van het dieet van de aap is het blad van de tropische boom Millettia dura. Dat blad bevat veel fyto-oestrogenen, plantenhormonen die een grote gelijkenis vertonen met dierlijke en menselijke oestrogenen, de hormonen die in vrouwen de seksuele cyclus reguleren.

Vlooien

De onderzoekers ontdekten dat mannelijke apen die veel van de bladeren aten, een afwijkende hormoonspiegel hadden. Vooral de concentratie van het sekshormoon estradiol en het stresshormoon cortisol was bij hen hoger.

En dat had direct invloed op hun gedrag: de bladeters werden agressiever, waren seksueel actiever en besteden minder tijd aan vlooien, een belangrijke gedraging die zorgt voor versterking van de band tussen groepsgenoten.

Volgens de onderzoekers is het het eerste onderzoek dat bij wilde primaten aantoont het eten van bepaalde planten een direct invloed heeft op gedrag. Ze denken dat het mechanisme ook bij de vroege mens een rol speelde, aangezien ook zij in hun eetpatroon in aanraking kwamen met fyto-oestrogenen. 

Sojaproducten

Ook in het huidige dieet van de mens zitten nog plantenhormonen, met name in sojaproducten. Of het eten daarvan invloed heeft op onze hormoonspiegel en ons gedrag, daar laten de onderzoekers zich niet over uit. De onderzoekers stellen echter wel dat hun onderzoek duidelijk maakt dat niet alleen synthetische stoffen, zoals pesticiden, de hormoonhuishouding van mensen kunnen beïnvloeden, maar dat ook natuurlijke dat doen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie